Friday, December 24, 2010

6       langkah membuatkan orang lain berminat kepada kita
1)  Bina rasa minat yang tulen bagi mengenali orang lain.
Suatu hari penulis pernah bertanya kepada Jaafar Abdul Rahim mengenai keistimewaannya itu. Beliau membalas dengan berkata, “ Saya bukanlah orang yang hebat ataupun istimewa. Bagi saya, orang lain adalah istimewa. Sebab itu, saya sentiasa mahu berkenalan dengan orang yang istimewa di sekeliling saya.”
1)  Senyum
Senyuman adalah modal yang murah bagi kita mengenali orang lain . Senyuman juga mudah menarik orang lain supaya berkenalan dengan kita. Gunakanlah senyuman yang bersesuaian setiap kali kita bertemu dengan sesiapa sahaja . Apabila kita mahu menarik orang lain kepada kita , hiasilah wajah kita dengan senyuman.
2)  Dendangkan muzik yang merdu
3)  Jadilah pendengar yang baik
4)  Bercakap mengikut minat orang lain
5)  Buatkan orang lain rasa dirinya penting

Bagaimana menjadi seorang yang mudah didekati

.1) kemesraan dan keikhlasan yang tulen

Cukup mudah bagi kita mengenali seseorang yang tidak mesra . Mereka selalunya tidak suka kepada orang lain. Pandangan mata, gerak badan dan ekspresi wajah mereka menjelaskan segalanya. Berbeza dengan individu yang mesra . Kita dapat merasakan hangatnya kemesraan itu. Ia ditambah lagi dengan pancaran keikhlasan yang asli.
Segala yang terdapat dalam diri mereka menjelaskan yang mereka benar-benar ikhlas dan mengambil berat pada orang lain. Mereka ceria dan menceriakan. Melihat wajah mereka sahaja, kita dapat merasakan kebaikan yang mengalir dalam hati mereka. Sesiapa yang melihat mereka merasakan yang mereka mudah didekati.

2) menghargai perbezaan antara manusia
3) perasaan yang konsisten
4) prihatin pada perasaan orang lain
5) memahami Dn menerima kekuatan dan kelemahan diri
6) Mudah memohon maaf dan mudah memaafkan
7) Berani menampilkan diri kita yang sebenarnya
* Nabi Muhammad s.a.w adalah contoh teragung- beliau sentiasa melayan orang lain lebih baik daripada mereka melayan beliau.

Dari : Buku Anggun Di Luar, Serlah Pesona Dari Dalam ( Ahmad Naim Jaafar, Mohd Ikram Mohd Nor Wazir )

cantik itu satu anugerah, cantik itu fleksibel, cantik di luar, tetapi buruk akhlak, bukanlah makna cantik yang sebenar. cantik di luar cantik juga hatinya, itu adalah suatu keindahan yang sebenar. kita lihat sentiasa beribadah
                                                                                                      bersukan 
                                                                 menutup aurat ( ditetapkan oleh Allah )

inilah makna cantik yang sebenarnya. Seorang wanita yang cantik , dia tahu untuk menghias dirinya sesuai dengan syariat Islam dan dia juga tahu untuk menghias hatinya dengan iman dan taqwa agar lahirlah sifat dan perwatakan yang indah dan cantik.
1 comment:

  1. salam..

    tahniah, anda ditag utk award oleh saya.

    gi amik kat blog saya.tq.

    ReplyDelete